Image thumbnail

Priča o obitelji Skaramuča

O NAMA

Obitelj Skaramuča

Tradicija vinogradarstva i vinarstva u obitelji Skaramuča stara je koliko i sama pelješka obitelj. Prava priča uspjeha vinarije kreće od 1992. godine kada je njenom osnivaču Ivi Skaramuči omogućeno da posluje kao privatni proizvođač grožđa i vina u Hrvatskoj.
Ivo Skaramuča bio je jedan od utemeljitelja privatnog vinarstva i vinogradarstva u Dalmaciji i na Pelješcu. Skaramuča je dokaz kako se samo mukotrpnim radom, predanošću i ljubavi prema vinu stvara jedan od najuglednijih Dalmatinskih vinskih brendova.

a

OBITELJSKA TRADICIJA

Nevjerojatan entuzijazam, nadnaravna snaga, žudnja za stvaranjem i radom te vjera u uspjeh krasili su čovjeka koji je od nepregledne šume i kamena napravio mali vinogradarski raj koji i one najzavidnije ostavlja bez daha. Ivo je ostavio otisak na Hrvatskoj i Pelješkoj vinskoj sceni i promijenio put mnogih novih generacija vinara te omogućio svojim nasljednicima da ponosno nastave njegovim stopama.

Sin Igor Skaramuča i kćer Ivana Anđelić ponosno su nastavili priču pelješke vinarije uz neizmjerno poštivanje predanog rada i stvaranja. Danas vinarijom upravlja tim u sastavu Igora, Ivane i Branimira Anđelića. Zajedničkim snagama održavaju vinograde, ulažu u nove tehnologije,kreiraju nove posebne linije vina i otvaraju nova tržišta čime doprinose modernom razvoju vinarije.

Vinarija Skaramuča jedna od najvećih privatnih vinara Hrvatske i vlasnik najvećeg vinograda na prostoru Dingača.
Vinogradi se nalaze na istaknutim položajima poluotoka Pelješca, pripadaju položaju Pelješke župe i Dingača. Na južnim obroncima Dingača vinogradi se prostiru na površini od 20 ha.

Dingač je vrhunsko crno suho vino kontroliranog podrijetla s ograničenih područja pelješkog poluotoka. 1961. godine zaštićeno je Ženevskom konvencijom i postalo je prvo hrvatsko vino zaštićeno zakonom. Dobiva se od autohtone sorte plavac mali s lokaliteta Dingač, na strmim južnim obroncima pelješkog poluotoka.

NAŠA PONUDA

DINGAČ RESERVA

Dalmacija poznata po 3000 godina dugoj tradiciji vina visoke kvalitete, punoće i vrhunskih okusa, donosi rijetku ponudu PLAVCA MALOG. S obale Jadrana gdje se nasadi loze kupaju u suncu i čije zrake reflektiranjem o tlo kreiraju punoću okusa, proizvodeći ovo vino senzualne arome.

DINGAČ

U uvjetima mediteranske klime koja se odlikuje kratkim i blagim zimama, te dugim i toplim ljetima okupanim suncem, nastala su vina koja se odlikuju idealnim rasporedom alkohola, kiselina, minerala, tanina, boje, proteina i vitamina.

POSTUP

Postup je vrhunsko crno vino koje se proizvodi od grožđa sorte Plavac mali, isključivo s položaja Postup, na južnim padinama poluotoka Pelješca.

PLAVAC

Plavac mali je najznačajnija autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj. Nastala je križanjem dviju autohtonih hrvatskih sorti: Crljenka (u Italiji znanog kao Primitivo, a u Americi kao Zinfandel) i Dobričića. Plavac mali svoj najveći potencijal ostvaruje u najekstremnijim uvjetima poluotoka Pelješca. Smatra se kraljem crnih vina.

PLAVAC PREMIUM

Plavac mali je najznačajnija autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj. Nastala je križanjem dviju autohtonih hrvatskih sorti: Crljenka (u Italiji znanog kao Primitivo, a u Americi kao Zinfandel) i Dobričića. Plavac mali svoj najveći potencijal ostvaruje u najekstremnijim uvjetima poluotoka Pelješca. Smatra se kraljem crnih vina.

POŠIP

Pošip je vrhunsko bijelo suho vino koje se proizvodi od grožđa sorte Pošip, isključivo s vinogorja Korčule.

ROSE

Vrlo svježe vino, posebno raskošnih mirisnih nota, koje odaju karakter sorti od kojih je proizvedeno. U rasponu aroma od šumskih jagoda i tropskog voća do zrelih aroma bobičastog voća, ovo rose vino pružit će vam posebnu ugodu.

a