Dingač Skaramuča 2004.

//Dingač Skaramuča 2004.

Dingač Skaramuča 2004.

Vrlo interesantno vino, kompleksno s fino iskazanim tercijarnim bouquetom. Skaramuča je jedno od onih imena na hrvatskoj vinskoj sceni koja su sinonim za kvalitetu. Njegovih vina smo u posljednih nekoliko godina dosta popili (i pisali o njima na ovim stranicama). Ne pamtimo da je ijedno bilo loše, iako se o nijansama kvalitete, kao što je to uvijek kad je o vinima riječ, može raspravljati.

Ovaj Dingač iz osrednje 2004. pokazao se kao vrlo interesantno vino, kompleksno s fino iskazanim tercijarnim bouquetom. Barrique je upotrebljen s mjerom. Danas sveopća pomama za barriqueom gotovo da prijeti da sva vina ujednači, odnosno da dovede do toga da sva vina imaju isti okus. Mnoga uvozna, internacionalna vina koja se danas mogu pronaći na hrvatskom tržištu doslovno su “spaljena” hrastovinom jer od drveta jedva da se može osjetiti vino. Ali, takav je očito globalni ukus, da ne spominjemo ovdje još i komercijalnu “slatkoću”, odnosno mnoga vina s ostatkom neprovrelog sladora koja kao da podilaze masovnom ukusu.

I ovaj Dingač je složeno vino u kojem je aromatski profil voćnosti fino uravnotežen sa začinskim notama. Tamnocrvene je rubinske boje, sukladno sorti, starosti i postupku proizvodnje. Na nosu i na nepcu čisto, skladno i puno. Osjetne su arome tamnog bobičastog voća, a od začina dominira vanilija i mrvica klinčića. Cijeli okus je prošaran crtama prosušenog i dima. To je “vatreno” vino kojeg grije 15% alkohola, potentno, idealno za sljubljivanje s težim jelima. U ustima je lijepo zaobljeno, gotovo kremasto, s fino granuliranim taninima. Retrookus je nešto gorči, nego što smo očekivali. Obvezno ga dekantirajte i ostavite koji sat da se prozrači prije konzumacije.

Izvor: Gastro.hr

By | 2017-02-08T22:49:23+00:00 July 22nd, 2010|0 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.